В Україні вводиться в дію монетизація пільг і субсидій. Вже весною споживачі комунальних послуг, а близько 70 % з них пенсіонери,  отримають субсидії у вигляді грошей. 

Як отримати гроші пенсіонерам ?

За словами начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрія Юрченка, відповідно до постанови Уряду, виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюється особам, які одержують пенсії Міністерством соціальної політики через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органам Пенсійного фонду коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти акціонерного товариства «Укрпошта», де особа одержує пенсію.

Таким чином субсидія буде перерахована і виплачена одночасно з пенсією, але окремими платежами. Тобто ті, хто отримує пенсійні виплати через банки, зможуть зняти свою субсидію безпосередньо в установах банку або банкоматах, а тим, у кого немає банківської пенсійної картки, готівкову субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в області проводиться робота над виконанням завдань, які пов’язані з монетизацією субсидій. Розпочато переговорну процедуру закупівлі послуг з виплати та доставки житлових субсидій у готівковій формі в порядку, передбаченому Законом України «Про публічні закупівлі». 12 лютого з Чернігівською дирекцією акціонерного товариства «Укрпошта» проведено переговори щодо закупівлі кур'єрських послуг з виплати та доставки житлових субсидій у готівковій формі та погоджено ціну закупівлі, яка складає понад 4 млн.грн. Джерелом фінансування є кошти Державного бюджету України. 13 лютого головним управлінням оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір про закупівлю послуг. Договір має бути підписаний 25 лютого.

Як зазначила заступник начальника Чернігівського обласного управління АТ «Ощадбанк» з роздрібного бізнесу Наталія Носенко, для субсидіантів, яким вперше субсидія призначена з 2019 року, в Ощадбанку буде створено обліковий запис. На цьому обліковому записі будуть обліковуватись кошти на субсидії, і Ощадбанк самостійно буде перераховувати їх на рахунки комунальних підприємств згідно реєстрів. Крім того, Ощадбанком буде здійснюватись розсилка смс-повідомлень із зазначенням суми, яку субсидіант повинен сплатити самостійно. Тобто, субсидіанту відвідувати банківську установу не потрібно.

Про суми коштів на облікових записах в Ощадбанку субсидіант може дізнатись в Контакт-центрі (телефон 0800-210-800), або в особистому кабінеті на сайті Ощадбанку. 

Після завершення опалювального сезону, в разі економії субсидіантом ресурсів, на обліковому записі буде наявний залишок невикористаних (зекономлених) коштів, які після 1червня 2019 року субсидіант може використовувати на власний розсуд.

Крім того, з 6 лютого 2019 року діє постанова КМУ, яка стосується монетизації субсидій для споживачів, яким субсидія була призначена раніше, і які вже отримують субсидію з початку опалювального сезону 2018 року. За лютий і березень вони отримуватимуть субсидію в грошовій формі двома способами. Пенсіонери – разом із пенсією через відділення банків або Укпрошти. Інші – в будь-якому відділенні Ощадбанку по системі переказів «Швидка копійка». При цьому вони отримають від Ощадбанку смс-повідомлення про надходження переказу.