Щодо умов перебування платника на четвертій групі єдиного податку 

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Четверту групу можуть обрати сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) передбачено випадок, коли частка сільгоспвиробництва може бути меншою за 75 відсотків. Це дозволено, якщо підприємство мало справу з обставинами непереборної сили (п. п.298.8.4 п.298.8 ст.298 Кодексу), тобто якщо в попередньому звітному році на підприємстві стався форс – мажор: заморозки, засуха, повінь, пожежа тощо. В цьому випадку сільгоспвиробнику потрібно разом із податковою звітністю подати рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.

Поряд з цим платники податків, які станом на 1 січня базового (звітного) року мають податковий борг, не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи.

Необхідно звернути увагу, що нормами податкового законодавства визначено умови для переходу/щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку, однією з яких є необхідність подання не пізніше 20 лютого поточного року загальної податкової декларації з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок; звітних податкових декларацій з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки; розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва та відомостей (довідки) про наявність земельних ділянок.

При цьому, нормами податкового законодавства не визначено, що суб’єкти господарювання зобов’язані подати не пізніше 20 лютого зазначений вище перелік документів в один день.

Таким чином, для набуття (підтвердження) статусу платника єдиного податку четвертої групи сільськогосподарським товаровиробникам необхідно дотримуватись певних умов, а саме: мати у наявності земельні ділянки відповідного призначення; частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік не повинна бути меншою 75 відсотків; подати до контролюючих органів загальну та звітні декларації з додатками.

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 №2768-ІІІ зі змінами та доповненнями.

Статтями 125, 126 Земельного кодексу України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Права власності, користування земельною ділянкою оформлюються відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Суб’єкти господарювання, які не дотримувались хоча б однієї із зазначених умов, не можуть обрати спрощену систему оподаткування (набути/підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи на відповідний рік).

Платники єдиного податку четвертої групи можуть самостійно перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів шляхом подання до контролюючого органу відповідної заяви та за умови сплати податку за поточний рік у розмірі, що розраховується виходячи з 25 відсотків річної суми податку за кожний квартал, протягом якого платник перебував на єдиному податку четвертої групи.

Сільськогосподарський товаровиробник може повторно обрати четверту групу єдиного податку не раніше ніж через два календарні роки після його переходу на третю групу єдиного податку або самостійної відмови від реєстрації платником єдиного податку четвертої групи у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Проте це правило не діє у разі анулювання реєстрації платником єдиного податку четвертої групи за ініціативою контролюючого органу.

Відповідно до п. 299.10 ст.299 Кодексу визначено, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менше  як 75 відсотків;

якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену п. п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 та п. п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Кодексу.

Нагадаємо, що при поданні платниками єдиного податку четвертої групи звітності на 2021 рік необхідно звертати увагу на правильність заповнення всіх рядків звітності, а саме:

нормативної грошової оцінки земельних ділянок, ставок податку та річної суми єдиного податку;

площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення повинна співпадати з площею земельних ділянок, яка заповнена в додатку до податкової декларації платника єдиного податку «Відомості про наявність земельних ділянок»;

у додатку до податкової декларації платника єдиного податку «Відомості про наявність земельних ділянок» обов’язково повинні бути заповнені всі рядки додатку: документи, які засвідчують/підтверджують право власності та/або користування земельними ділянками, державна реєстрація, кадастровий номер земельної ділянки, місце розташування земельної (их) ділянки (ок) та площа;

у розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва обов’язково повинні бути заповнені всі необхідні рядки (ряд. 1, 2, 3, 4та 5) та дотримано арифметичний порядок.

     Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області