До місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за дев’ять місяців поточного року надійшло  майже 6,1 млрд грн від сплати податків і зборів, що на 16 відс. перевищує фактичні надходження відповідного періоду минулого року (0,8 млрд грн), - про це повідомила начальниця Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк.

. Найбільшу частку у загальній сумі (75,5 відс.) займає податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 4,6 млрд гривень. Порівняно з минулорічними суми податку збільшились на 1,2 млрд гривень або на 34,7 відсотка. В умовах воєнного стану відбувся перерозподіл джерел доходів для перерахування податку. Так, сума сплаченого податку з доходів у вигляді заробітної плати залишилась майже на рівні минулого року, водночас сума податку з грошового забезпечення військовослужбовців збільшилась у пять разів.

Податку на майно (за земельні ділянки, житлову та нежитлову нерухомість,  транспорт) сплачено 550 млн грн (9,1 відс. доходів місцевих бюджетів), що на 30 відс. менше за минулорічний факт. Єдиного податку на підприємницьку діяльність надійшло 606 млн грн (10 відсотків загальної суми надходжень до місцевих бюджетів), що майже на 9 відс. менше ніж у минулому році. Зменшення надходжень зумовлене внесенням змін до законодавства в умовах дії воєнного стану.

Решта податків і зборів у загальній сумі становить 5,4 відс.: податку на прибуток сплачено 56 млн грн, рентної плати за користування природними ресурсами – 121 млн грн, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції – 125 млн грн, екологічного податку – 8 млн гривень. 

Майже половину надходжень до місцевих бюджетів області від сплати податків забезпечили бюджетні установи, сфера державного управління та оборони (47 відс. загальної суми або 2,9 млрд грн). Також значні суми сплатили суб’єкти сільського господарства (13 відс. або 769 млн грн) та промисловості (11,5 відс. або 697 млн грн). Від громадян надійшло 608 млн грн податків з підприємницької діяльності та плати за майно (10,1 відс. загальної суми).

Галузь торгівлі та громадського харчування поповнила бюджети на 344 млн грн (5,7 відс. доходів місцевих бюджетів), транспорту – 251 млн грн (4,1 відс.), лісового господарства – 122 млн грн (2 відс.), будівництва – 46 млн грн (0,8 відс.).

 

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області