Головне управління ДПС у Чернігівській області в ході здійснення контрольно-перевірочних заходів проводить роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію підакцизної групи товарів. Платникам нагадують про обов’язок застосування РРО/ПРРО, звертають увагу на поновлення з 1 жовтня 2023 року відповідальності за порушення вимог Закону України від 6 липня 1995 року № 265-95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших Законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг, а також Закону України від 20.09.2019 №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» у випадку здійснення ними розрахункових операцій.

Протягом січня-липня поточного року відділом фактичних перевірок управління податкового аудиту спільно з відділом контролю за виробництвом та обігом спирту, спиртовмісної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального управління контролю за підакцизними товарами  було  здійснено 759 фактичних перевірок.

Загальна сума санкцій за фактами виявлених порушень склала понад 14,3 млн гривень.

Під час перевірок виявлені наступні порушення, допущені підприємцями:

  • проведення розрахункової операції без роздрукування відповідного розрахункового документа (встановленої форми);
  • відсутність первинних документів щодо походження товарів;
  • відсутність у чеках РРО кодів УКТ ЗЕД при реалізації підакцизної продукції;
  • не проведення розрахунків через реєстратори розрахункових операцій;
  • продаж підакцизної групи товарів неповнолітнім;
  • продаж алкогольних напоїв в заборонений час;
  • торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без ліцензії.

Вкотре застерігаємо суб’єктів господарювання щодо неприпустимості порушення вимог законодавства. Наголошуємо, що фахівці податкової служби області завжди готові надати вичерпні консультації підприємцям щодо законодавчих новацій застосування РРО, технічних питань при реєстрації касових апаратів тощо. З цією метою у Головному управлінні ДПС у Чернігівській області працюють телефони в режимі «гарячої лінії». Нагадуємо, що всі питання щодо реєстрації РРО можна з’ясувати зателефонувавши за номером (099)2524341, а з питань контрольно-перевірочної роботи – (0462)652988 та (0462)652992.

Головна мета податківців – оперативне надання кваліфікованої допомоги  з метою упередження порушень при здійсненні господарської діяльності.

 

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області