Одержувачі пенсії, житлової субсидії або пільги можуть отримувати відповідні виплати через відділення поштового зв’язку або на банківський рахунок.

Отримувач виплати самостійно обирає спосіб одержання виплати, в тому числі будь-який з уповноважених банків України.

Відкриття та обслуговування пенсійного рахунку в банку є безкоштовним.

Для оформлення пластикової картки в банку, який уповноважений Пенсійним фондом України виплачувати пенсію та соціальну допомогу клієнтам через рахунки, які відкриті в цьому банку, необхідно подати наступні документи: оригінал паспорта, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду платника податків.

У Пенсійному фонді України впроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян. Тому з відповідною заявою можна звернутися до будь-якого сервісного центру обраного Головного управління Пенсійного фонду України. Заяву про виплату пенсії, житлової субсидії, пільги  через поточний рахунок у банку можна подати до органу Пенсійного фонду України або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Можливість формування такої заяви передбачено в особистому електронному кабінеті громадянина, зареєстрованого на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, у розділі “Щодо пенсійного забезпечення” – “Внесення змін до пенсійної справи”.

Уряд ухвалив постанову №588 від 13 травня 2022 року «Деякі питання здійснення виплат пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ протягом дії воєнного стану» щодо банківських установ, які мають право на виплату пенсій під час воєнного стану. Уповноваженими нині є 46 банків.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області співпрацює із 22 банками, які здійснюють свою діяльність на території області:

1. АТ «Ощадбанк»,

2. АТ КБ «ПРИВАТБАНК»,

3. АТ «Укрексімбанк»,

4. АТ АБ «Укргазбанк»,

5. АТ «КБ «АКОРДБАНК»,

6. АТ «А-БАНК»,

7. АТ «АЛЬФА-БАНК»,

8. АТ «Банк Альянс»,

9. АТ КБ «Глобус Банк»,

10. АТ «Ідея Банк»,

11. АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»,

12. АТ «КРЕДОБАНК»,

13. АТ «МТБ БАНК»,

14. АТ «ОТП Банк»,

15. АТ АБ «ПІВДЕННИЙ»,

16. АТ «ПОЛІКОМБАНК»,

17. АТ «ПРАВЕКС БАНК»,

18. АТ «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК»,

19. АТ «Райффайзен Банк»,

20. АТ «ТАСКОМБАНК»,

21. АТ «УкрСиббанк»,

22. АТ «Універсал Банк».

ВАЖЛИВО

За бажанням громадянин може перейти на обслуговування в інший банк, який для нього є більш зручним. Для цього необхідно звернутися до відділення банку, в якому була оформлена пластикова карта і письмово повідомити банк про закриття карткового рахунку і відкрити картковий рахунок у іншому банку.

ДОВІДКА

Станом на 31.01.2024 року майже 218 тис. пенсіонерів Чернігівщини отримують пенсії через банківські установи.

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Фото без опису