13 лютого начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун провів нараду з головами територіальних громад району за участю заступників голови райдержадміністрації, керівниці апарату,  керівників СБУ, РТЦК та СП, Національної Поліції, районної ради та окремих військових частин.

Тетяна КУРІНСЬКА, заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, брала участь в нараді.

Під час наради присутні обговорили питання виконання мобілізаційних заходів у районі та захист критичної інфраструктури підрозділами ППО, а також проблемні питання, які виникають при взаємодії військових частин з органами місцевого самоврядування.


Ще одне надважливе питання порядку денного – виконання районної програми «Забезпечення територіальної оборони, національного спротиву та покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та підрозділів Національної Гвардії України на 2023-2024 роки». Саме під час доповіді начальника відділу з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Михайла Марченка з цього питання і відбулася дискусія з керівниками громад щодо якісної підтримки підрозділів ЗСУ. Мова йшла про виділення коштів військовим частинам та надання субвенцій міськими та сільськими радами районному бюджету на виконання програми.


«Ми повинні максимально закомулювати кошти на виконання районної програми в районному бюджеті. А фахівці районної військової адміністрації проведуть закупівлю необхідного обладнання для ЗСУ на умовах максимальної прозорості та з неухильним дотриманням Законів України. Ми постійно комунікуємо з підрозділами ЗСУ і знаємо, що потрібно бійцям прямо зараз», - наголосив Григорій Ковтун.
Перед керівниками громад також виступив начальник Ніжинського міжрайонного відділу Управління СБУ в Чернігівській області Євген Піщенко.
Він сказав, що СБУ бачить досить негативну і навіть загрозливу тенденцію, що стосується теми військовополонених. Зокрема, СБУ фіксує зростання шахрайства. Невідомі особи телефонують близьким наших людей, які знаходяться в полоні, і пропонують свою допомогу.  Звичайно, що жодну свою обіцянку вони виконати не можуть.


Євген Піщенко звернув увагу присутніх, що питання звільнення полонених перебуває у виключній компетенції органів державної влади, тому прохання про такі випадки шахрайства повідомляти на гарячу лінію СБУ.


За результатами наради Григорій Ковтун надав відповідні рекомендації та доручення керівникам територіальних громад району.Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису