12-13 лютого 2024 року тренерки Чернігівського громадського комітету захисту прав людини в рамках проєкту «Забезпечення комплексного реагування з метою захисту осіб, які постраждали від насильства, пов'язаного з війною, торгівлі людьми, експлуатації чи ґендерно-зумовленого насильства у Чернігівській області» провели дводенний тренінг для представників мультидисциплінарних та міжвідомчих груп Комарівської, Плисківської,Височанської та Бахмацької громад Чернігівської області.

Комарівську ТГ представляли сільський голова Віктор Бондаренко, начальник відділу ОКСМС Валентина Грищенко, начальник служби у справах дітей Тетяна Степанець, адміністратор ЦНАП Вікторія КАЧАН, фахівець соціальної роботи Інна Тарасенко.

Метою навчання - це посилення впровадження превентивної роботи з протидії торгівлі людьми, підвищення спроможності у виявленні та перенаправленні постраждалих від торгівлі людьми, експлуатації, усвідомлення Національного механізму взаємодії в організації перенаправлення постраждалих. 

Під час тренінгу визначили поняття, що таке торгівля людьми, експлуатація, гендерно-зумовлене насильство. Які прямі і непрямі індикатори вказують на те, що особа потребує комплексної допомоги? Яку допомогу можна забезпечити постраждалим на рівні держави, громади або ГО? Яка є практична реалізація Національного механізму взаємодії саме в громадах? Які структури залучати до співпраці?

Під час навчання обговорювалися причини та наслідки торгівлі людьми , , специфіці психологічного стану людини, особливостям проведення первинного опитування та виявлення. 

Окремо обговорено вимоги створення та функціонування міжвідомчих координаційних рад, склад тактх рад, визначення уповноваженої особи та прийняття профільних програм.

Сподіваємося, що знання та досвід громадської організації нададуть змогу представникам громад реалізувати їх ідеї реалізації мультидисциплінарного підходу в громадах до реалізації політики у сфері протидії торгівлі людьми.

Проект реалізується за сприяння Представництва МОМ в Україні та фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії та Проекту протидії торгівлі людьми Агентства США з міжнародного розвитку USAID.Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису