👪 Працюємо над спрощенням бюрократичних процедур для тих, хто готовий подарувати дитині нову родину. 

Згідно з законом зараз майбутні усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, патронатні вихователі мають обов’язково надати державі висновок про стан здоров’я.

Це загальноприйнята і правильна норма, адже держава має пересвідчитись, що людина зможе подбати про дитину. 

Однак наразі цей висновок видається лише в паперовій формі після проходження огляду у п’яти лікарів та отримання окремої довідки від психіатра і нарколога. Потім ці документи потрібно подати до служби у справах дітей або завантажити в Дію і пізніше надати оригінали службі.

Це довго і незручно. 

Щоби змінити ситуацію і пришвидшити процедуру, зробити її прозорішою, держава впроваджує новий цифровий продукт — медичний висновок щодо результатів медичного огляду кандидата в сімейні форми виховання.
Після початку роботи цифрового висновку медогляд починатиметься з сімейного лікаря або терапевта, які координуватимуть процес і спрямовуватимуть до профільних лікарів лише за потреби.

Кожен етап фіксуватиметься в електронній системі охорони здоровʼя. Вже за результатами огляду сімейний лікар формуватиме в системі цифровий медичний висновок. 

Служба у справах дітей зможе отримати цифровий документ завдяки обміну інформацією між державними установами й подавати зайві папери не доведеться.

ℹ️ Над новим цифровим інструментом спільно працюють Міністерство охорони здоров'я України, НСЗУ Національна служба здоров'я України, Мінсоцполітики і Національна соціальна сервісна служба України за ініціативи Офіс Президента України та офісу першої леді.Фото без опису