Фото без опису8 травня 2024 року начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Комарівської сільської ради Валентина Грищенко пройшла навчання у Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Державна політика у сфері освіти, НУШ, інклюзія, дистанційна освіта» для керівників органів управління освітою територіальних громад області.

У відкритті навчання взяли участь Володимир Бойко – директор центру, кандидат історичних наук, Олена Соронович – заступник начальника Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.
Олена Юріївна у вступному слові акцентувала увагу учасників навчання на новелах законодавства, зокрема, на потребі визначення чітких критеріїв формування ліцеїв академічного профілю на законодавчому рівні; на умовах зарахування до академічних ліцеїв, а також на визначенні формату співпраці академічних ліцеїв із закладами вищої освіти тощо.
Спікером навчання був Олег Фасоля – експерт шведсько-українського проєкту “Підтримка децентралізації в Україні”, кандидат педагогічних наук. Він під час візуалізованої лекції детально проаналізував мережу закладів загальної середньої освіти Чернігівської області, її особливості та зміни.
Під час навчання Олег Іванович зупинився на реформі старшої школи та нових викликах у  формування мережі територіальних громад. Ним було окреслено основні причини, які спонукають до реформування мережі:
- якість освітніх послуг, які надаються у закладах освіти навіть однієї громади є суттєво відмінними;
- демографічна ситуація;
- ефективність використання фінансових ресурсів;
- освітня реформа.
Спікером було запропоновано варіанти структурних змін щодо впровадження реформи старшої школи. Зокрема, ліцей із структурними підрозділами гімназією та початковою школою; ліцей із структурним підрозділом гімназією; класичний ліцей лише із школою III ступеня та інше.
 Крім цього, під час навчання було розглянуто  питання, що стосувалося міжмуніципального співробітництва як одного із шляхів до формування ефективної шкільної мережі та про важливість комунікацій в процесі реформування шкільних мереж. Своїм досвідом та кращими практиками з колегами поділилися Наталія Тонконог, Станіслав Пузирний, керівники органів управління освітою Носівської міської та Кіптівської сільської територіальних громад.
 У ході жвавої дискусії відбувся обмін думками, а також спікер відповів на запитання посадовців: чому гальмує реформа освіти в громадах? Як змінити ставлення до реформи? Які ризики реформування старшої школи 
 Навчання викликало неабиякий інтерес у присутніх. Були представлені практично всі територіальні громади області. 
За підсумками навчання начальники відділів (управлінь) освіти отримали відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації та презентаційні матеріали спікера.

Фото без описуФото без описуФото без опису