Сільський голова Віктор Бондаренко перебуває четвертий день з освітнім візитом у Великопольському воєводстві для групи самоврядовців із Чернігівщини, який розпочався з відвідин гміни Побєдзіска (близько 20 тис. мешканців, площа 189 кв. км).  На її території каскадно розміщено 25 великих і дуже гарних озер, частина з яких зовсім поруч із містом. Це один із ресурсів територіальної громади, які вона намагається використовувати – гміна володіє ландшафтними заказники та заповідниками, у нас би казали – об`єктами природно-заповідного фонду. Через дуже добрі, комфортні умови проживання та добре збережену навколишню казкову природу демографічна динаміка позитивна – люди приїжджають сюди жити, відповідно – зростаються обсяги підприємництва та доходи бюджету. Доволі часто для проживання та роботи гміну вибирають науковці. З чернігівцями зустрілися та детально поспілкувалися з бурмістром гміни Ireneuszem Antkowiakiem. Він, зокрема, повідомив, що після повномасштабного вторгнення гміна прийняла понад одну тисячу українських, причому очільник гміни безпосередньо був залучений до процесів розміщення біженців. Бурмістр справив сильне враження системністю мислення та методами роботи , що спираються на прозорість.  Протягом тривалого часу очільник гміни прагне та успішно запроваджує в діяльності підходи, спрямовані на уникнення політизованості. Скажімо, широке використання механізмів опитувань дозволяє реалізовувати проєкти з врахуванням думок різних верст мешканців гміни. 
Територіальна спільнота має славну історію, перша згадка про місто датується 1048 роком. Победзіска  отримала магдебурзьке право (права міста) майже одночасно з Краковом – 1257 році (нагадаємо, що на Чернігівщині міські громади отримували право на самоврядування лише в сімнадцятому столітті). Використання спадщини минулого гміна перетворилоа на одна з джерел своїх доходів – за допомогою  низки туристичних об'єктів та пов'язаних сервісів (харчування, проживання, анімація, сувеніри та ін. складові індустрії туризму). Гості з Чернігівщини оглянули низку об'єктів, які було реконструйовано за спільного фінансування гміни, коштів Євросоюзу та державних. Всього таким чином до 2023 року гміна залучила близько 137 млн. злотих зовнішнього фінансування (понад мільярд гривень). Для порівняння: бюджет гміни у 2023 році становив 150 млн. злотих, а на 2024 рік заплановано190 млн. Головне джерело такого росту – результати залучення зовнішніх коштів. Гості з Чернігівщини із оглянули паркову зону, реконструйовану з залученням норвезьких коштів. Цікавим виявився візит до міської – розміщена вона в історичній будівлі залізничного вокзалу й задумана як центр інформації та комунікації – відповідно вражає своїми конструктивними рішеннями. Бібліотека працює для дорослих та дітей, проводить низку публічних заходів, а також має свою студію звукозапису. 
Гміна Победзіска розлога та найпротяжніша з усіх гмін воєводства. За останні 15 останніх років побудовано 180 км каналізації, 86% території гміни покрито каналізаційними мережами. Це один із пріоритетів розвитку, адже інакше добитися збереження чистоти підземних (а відповідно й питних) вод не можна.  В основі планування розвитку гміни чотири засади: планування просторового розвитку,  розвиток інженерної та іншої інфраструктури, промоція територіальної спільноти та її менеджмент (без за політизованості). На 20 тис. населення в гміні нараховується близько 2000 підприємців. В одній з шкіл гміни є двомовне викладання, зокрема історія, історія мистецтва та фізика для 6 – 7 класів викладається англійською мовою. Функціонує чимало стадіонів – сфера спорту дуже розвинута, це один із результатів реалізації політики створення рівноцінних із великими містами умов життя. Українці оглянули стадіон, де тренується місцева команда «Ураган».  В спортивних закладах гміни діють футбольні секції, а також із  тенісу, каякінгу, стрільби з лука, дзюдо. Гміна має партнерів у Франції, Німеччині, шукає партнерів і в Україні. З майбутніми українськими партнерами гміна, зокрема, прагне започаткувати проєкти культурологічного напряму, націлені на спільне вивчення та осмислення уроків історичних подій, причому на базовому рівні – тобто територіальних спільнот та родин. Це хороший запобіжник від  можливих перекручень зі сторони політиків-радикалів. 
Гості з Чернігівщини оглянули також один із прикладів проектної діяльності, що списрається на історико-культурну спадщину – скансен із макетами скульптур найвідоміших будівель Познані, Гнєзно та інших великих і відомих міст, що виконані в масштабі 1 до 25. Побували у музеї під відкритим небом – Музеї Перших П'ястів на Ледніци, а також його нової експозиційної частини. 
Навчальний візит здійснюється в рамках Програми STUDY TOURS TO POLAND, що реалізується Фондом «Лідери змін» (Fundacja Liderzy Przemian) та фінансується з коштів Польсько-Американського фонду свободи.Фото без описуФото без описуФото без опису