Фото без опису

Комарівська сільська рада наголошує, що останнім часом набули значного поширення випадків несплати податків на землю, відповідно до вимог чинного законодавства.

         Вказана ситуація негативно впливає на наповнення місцевого бюджету. В більшості випадків, факти несплати, або несвоєчасної сплати податку на землю, мають місце у зв’язку з незнанням громадянами вимог чинного законодавства.

       Одночасно роз’яснюємо, що плата за землю це обов’язковий платіж.

       Також зазначаємо, що земельний податок повинен сплачуватись громадянином щороку самостійно.

Згідно зі ст. 269 Податкового кодексу України  платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Щодо пільг зі сплати земельного податку, то відповідно до п. 281.1  Податкового кодексу України від сплати податку звільняються такі категорії громадян:

  • інваліди І і ІІ групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.1993 р. «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Дані пільги поширюються на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

  • для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

       Звертаємо увагу власників земельних часток паїв якщо земля здана в оренду необхідно з’ясувати чи сплачує орендар земельний податок за вашу земельну ділянку, якщо ні то сплачує самостійно власник земельного паю. Крім того, до складу паїв окрім ріллі входять сіножаті, пасовища, багаторічні насадження. Орендар, який бере в оренду тільки ріллю, відповідно і сплачує тільки за ріллю, тому за громадянами (власниками паїв) залишається обов’язок сплати земельного податку за іншими видами угідь.

      На даний час триває моніторинг причин та умов, які сприяли несплаті податку за землю, осіб, які допустили порушення законодавства з подальшим зверненням до суду для стягнення заборгованості.

     В разі виникнення питань по сплаті земельного податку просимо звертатись до Комарівської сільської ради та до органів податкової служби.