Безпека у суспільстві  – це запорука успішного розвитку і добробуту у громаді. Важливу роль у забезпеченні безпечного середовища відіграє служба пробації, діяльність якої направлена на виправлення засуджених, сприяння їх ресоціалізації та соціальній адаптації, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень без ізоляції від суспільства. Прикладом ефективності такої системи служить багаторічний міжнародний досвід застосування пробації. Особи, які не становлять загрози для життя і здоров’я громадян, не повинні утримуватись у місцях позбавлення волі за гроші платників податків, набуваючи нового кримінального досвіду та поповнюючи лави безробітних у майбутньому. Крім того, перебування на обліках органів пробації  засуджених  до покарань, не пов’язаних з позбавленням або обмеженням волі,  обходиться  державі в 10-12 разів дешевше, аніж відбуття засудженими покарань в місцях позбавлення волі.

Із провадженням пробації в Україні докорінно змінилась система виконання кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Пробація починає працювати з особою ще на етапі досудового розгляду (досудова пробація) та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі шляхом контролю за виконанням засудженим встановлених законом та покладених  на нього судом обов’язків (наглядова пробація). Служба пробації також займається підготовкою осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою  трудового і побутового влаштування  таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання (пенітенціарна пробація) та направленням засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів.

Невдовзі суб’єкти пробаціїї зможуть користуватися  електронним сервісом «Пробація в смартфоні», який стане в нагоді під час дії воєнного стану або загрози поширення епідемії, пандемії, надзвичайної ситуації та за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють прибуття правопорушника до органу пробації. Інноваційний за стосунокрозробляється спільно з КАНАДСЬКО – УКРАЇНСЬКИМ ПРОЄКТОМ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ «Супровід урядових реформ України» (SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance) покликаний спростити співпрацю співробітника пробації та засудженого, а також надасть можливість суб’єкту пробації виконати покладені судом та законом обов’язки не відвідуючи підрозділ пробації.

До роботи із своїми клієнтами  працівники пробації залучають різні  державні та неурядові організації. Система пробації України також охоче підтримує ініціативу небайдужих громадян, які готові допомогти тим, хто в силу обставин, важких умов життя, умисно або із необережності вчинили правопорушення невеликої суспільної небезпечності, за які їх засуджено до покарань альтернативних позбавленню волі.  Основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведенні з ними соціально-виховної роботи. Волонтери пробації здійснюють свої повноваження під керівництвом персоналу органу пробації. З представниками громадського суспільства, мотивованими на продуктивну діяльність у сфері пробації, підписується договір.

Одним із важливих аспектів для забезпечення ефективної та успішної діяльності органу пробації є довіра та підтримка з боку органів місцевого самоврядування, яка проявляється у  вигляді затверджених цільових програм, які розробляються щорічно з  2020 року. Заходи таких програм спрямовані на забезпечення ефективної роботи уповноваженого органу з питань пробації. Місцева влада так само як і пробація прагне аби  суспільство було безпечним, щоб зменшувався відсоток людей, які повторно вдаються до криміналу, щоб суб’єкти пробації отримували належну соціалізацію і легко адаптовувалися.  

Пробація – це шанс для особи, яка вчинила правопорушення, виправитись без ізоляції від суспільства, зберегти свій установлений спосіб життя, і, що найголовніше, змінити його на краще. Ми закликаємо представників громадського суспільства, партнерських організацій та волонтерів до спільної роботи у відновленні кожного засудженого  в соціальному статусі  повноправного члена суспільства, повернення його до самостійного загальноприйнятого  соціально-нормативного життя. 

 

 

Ніжинський районний сектор №4

філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області 

 Фото без опису