Бойові дії, що тривають в Україні, поповнюють ряди тих, хто потребує психологічної реабілітації і їх кількість постійно зростає.

Про це було обговорено під час робочої зустрічі виконуючого обов’язки директора комунальної установи Чернігівського обласного Центру ветеранів війни Чернігівської обласної ради – Нетребою О.І. з головою Комарівської сільської ради –   Бондаренком В.В.

Варто зазначити, що медико-лікувальна система в Україні являє собою потужне розгалуження установ різних профілів, в яких сьогодні надається кваліфікована медична допомога постраждалим внаслідок війни. Після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров'я, як правило, учасники бойових дій мають глибокі душевні та фізичні вади і не завжди готові повернутися до нормального життя та потребують додаткової спеціалізованої допомоги, зокрема психологічного відновлення.

Основною метою діяльності Центру є – збереження та відновлення психічного та фізичного здоров’я отримувачів послуг, досягнення соціально-психологічного благополуччя, зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій, профілактика агресивної та саморуйнівної поведінки, усунення чи максимально можлива компенсація обмежень життєдіяльності відповідно до вимог чинного законодавства України.

     Послуги в умовах Центру ветеранів війни: 

- Здійснення соціально-психологічної підтримки отримувачів послуг та їх сімей, які потрапили в складні життєві обставини та потребують окремої посиленої уваги, соціального супроводження, комплексної допомоги у співпраці з органами місцевого самоврядування, закладами соціального захисту населення, закладами охорони здоров’я та інститутами громадського суспільства;

- Організація соціально-психологічних груп (групи взаємопідтримки та самодопомоги, групи розвитку, психотерапевтичні та тренінгові групи і т.д.);

- Здійснення профілактики кризових явищ (суїциди, насильство, булінг, надзвичайні ситуації і т.д);

- Сприяння соціальній і професійній адаптації в соціумі, відновленню сімейних стосунків;

- послуги з фізичної реабілітації (масаж, лікувальна фізкультура), група фітнесу включає понад 30 видів групових програм. Тренування змішаного формату, силові тренінги, активні тренінги.

CARDIO тренування серцево-судинної системи - заняття з використанням спеціального обладнання Step - платформи та кроків Step - аеробіки у простих варіаціях та комбінаціях.

POWER STRIKE тренування кардіо - та силової витривалості заняття з використанням спецобладнання - м'якої півсфери з одного боку, і твердої основи з іншого (нестабільна поверхня). Застосовуються як силові вправи з устаткуванням (чи без), і динамічні переміщення (кроки). Спрямовано на опрацювання всіх м'язів тіла;

- послуги реабілітації у вигляді процедур на апараті для лімфодренажу Green Press 12, який ефективно усуває лімфатичні набряки різного походження. Ефективний при усуненні лімфатичних набряків, целюліту і варикозних венах. 

Реабілітаційна допомога надається у вигляді індивідуальної, групової роботи (тренінгові заняття, групи підтримки). Робота груп підтримки із учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих проводиться по 8-ми кроковій моделі відновлення після втрати близької людини.

       Отримувач послуг може звернутися до Центру за власною заявою або направленням. 

Крім того, в комунальній установі з вересня місяця поточного року працює лінія підтримки ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих воїнів. Фахівці Центру по телефону надають інформацію стосовно послуг, ведуть запис на консультацію до психологів, фахівців з соціальної роботи та фізичної реабілітації. Також ветерани можуть отримати роз’яснення стосовно проходження МСЕК, медичної реабілітації та реалізації своїх соціальних гарантій.

По іншим питанням, які знаходяться в межах компетенції органів влади, призначено відповідальну особу у кожному структурному підрозділі обласної державної адміністрації. При наявності запиту по таким питанням ветерани війни та члени їх сімей перенаправляються до відповідного структурного підрозділу. 

Всі послуги в Центрі конфіденційні та безкоштовні

Телефон лінії підтримки ветеранів війни, членів їх сімей та сімей загиблих воїнів (073-00-50-750).

На сьогодні наше суспільство почало усвідомлювати, наскільки велика кількість людей вже потребує і буде потребувати систематичного психологічного супроводу, короткострокових чи довготривалих реабілітаційних заходів. 

Необхідність у реабілітації мають сьогодні не лише учасники бойових дій, а і їх батьки, дружини, діти. 

Важливо враховувати, що в родинах учасників бойових дій, ветеранів, членів їх родин та сімей загиблих, зросла інтенсивність травмування, гострих стресових станів та проявів симптомів ПТСР (посттравматичного стресового розладу) у зв’язку із перебуванням області в зоні бойових дій.

На даний час напруження психіки населення обумовлене загрозою обстрілів області в будь – який момент.

Психологічна допомога буде необхідна не тільки людям, що знаходились у зоні тимчасової окупації, а і людям, що проживають у прифронтових районах, внутрішньо переміщеним особам, а також тим, у кого залишились родичі на окупованих територіях України. 

Серед потенційних отримувачів послуг Центру можуть стати: медики, журналісти, працівники поліції, пожежні, будівельники, електрики та інші люди, які на протязі тривалого часу виконували професійні обов’язки майже на лінії зіткнення, тобто під дією екстремальних і травматичних факторів.

 Отже, в умовах сьогодення, потреба в  реабілітації зростає з кожним днем.

Фото без опису