Фото без описуФото без описуЩедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров'я!

Сьогодні за новим стилем ми святкуємо Маланку. А завтра до нас завітає Святий Василь. 

Ці два дні вважалися наймагічнішими з усіх різдвяних. Подейкують, що саме в ніч з 31 на 1 нечиста сила краде Місяць з неба, щоб занурити світ в цілковиту темряву. 

Але наші пращури й тут мали свою вигоду. Це був найкращий час ворожити на свою долю та отримувати відповіді від духів на свої питання. 

А після ритуалів, щоб захистити будинок від нечисті, господиня брала до рук три свічки і обходила хату, очищаючи її вогнем. 

За найдавнішою традицією в цей день спалювали старий одяг. Нові речі, одягнуті на щедрий вечір, були символом нового життя. 

Ввечері вся родина збиралася за столом, щоб відвідати щедру кутю і узвар. За деякими звичаями страви з птиці й риби не подавалися, щоб щастя часом не «відлетіло» і не «упливло».    

Після частування молодь ішла по селу щедрувати та розганяти нечисть святковою зіркою. А вранці наступного дня, вже на Василя, хлопці йшли по домівках посівати. 

Тож сієм, вієм посіваєм, щастя й радості бажаєм! Хай ваші домівки будуть сповнені дзвінким сміхом, достатком та благополуччям, а рідні й близькі будуть завжди поруч з вами! 

Вітаємо з прийдешнім новим роком 💙💛
Щедрого та тихого вечора!💙💛
Смачної куті! Миру та Перемоги💙💛