Щодо особливостей справляння екологічного податку за розміщення гною як відходів

При справлянні Екологічного податку за відходи платники керуються вимогами Закону України від 5 березня 1998 року № 187/98-ВР «Про відходи» (далі - Закон №187). Однак цей Закон термінологічно не визначив поняття «гною», в зв'язку з чим у платників податків, які здійснюють операції з такою речовиною, виникає питання щодо наявність підстав вважати гній відходами в розумінні Податкового кодексу України (далі - Кодекс), а також питання щодо віднесення операції поводження з гноєм до таких, при яких виникає об’єкт оподаткування Екологічним податком.

Щодо середньої вартості ріллі по Чернігівській області станом на 01.01.2022 року

Фахівці управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДПС у Чернігівській області звертають увагу платників податків, що відповідно до підпункту 271.1.2 пункту 271.1 статті 271 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) базою оподаткування земельного податку є площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено. Слід зазначити, що ставка податку за земельні ділянки, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, а для лісових земель - не більше 0,1 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.

Щодо ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09,2021 № 496, фізичними особами - підприємцями платниками єдиного податку.

Щодо розширення переліку підстав для нарахування земельного податку, визначених пунктом 286.1 статті 286 Податкового кодексу України

У зв’язку з прийняттям Закону України від 30 листопада 2021 року №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» розширено перелік підстав для нарахування земельного податку, визначених пунктом 286.1 статті 286 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Щодо використання РРО та ПРРО фізичними особами - підприємцями

Головне управління ДПС у Чернігівській області нагадує, що з 1 січня 2022 року підприємці другої, третьої та четвертої груп повинні встановити та використовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій.

Розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році

Звертаємо увагу платників податків – фізичних осіб, що з 1 січня 2022 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», зареєстрованого в Мінюсті 28 грудня 2020 року за № 1295/35578 (далі – Наказ № 783). Нова форма декларації передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК). 

Хто з ФОП застосовує РРО: дивіться у відео

 Державна податкова служба України розробила відеоролик «Хто з ФОП застосовує РРО?», в якому роз?яснюється: хто з фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку повинен застосовувати РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року.

Програма «єПідтримка»: Допомога, яка виплачується, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором

Головне управління ДПС у Чернігівській області інформує, що Законом України від 02 грудня 2021 року № 1932-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» внесено зміни до Закону України від 15 грудня 2021 року № 1082-Х «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (далі – Закон № 1082), а саме встановлено, що порядок надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», її розмір та вимоги до суб'єктів затверджуються Кабінетом Міністрів України (п. 12 розділу «Прикінцеві положення» Закону № 1082). Таке роз'яснення надано ДПС України.