Страви з гарбуза у традиціях та обрядах Чернігівщини: кулінарна автентика Воловиці

Онлайн-проєкт «Традиційні страви Чернігівщини» триває. Про збір і запис автентичних рецептів подбали у Воловицькій бібліотеці-філії КЗ «Комарівська публічна бібліотека». Галина Рилзель, завідувачка Воловицькою бібліотекою-філією, зібрала матеріали та подала до обласного центру народної творчості спогади старожилів Воловиці Катерини Іванівни Ридзель і Тетяни Іванівни Малої про страви з гарбуза у традиціях та обрядах цього села.
Авторську лексику збережено.

Рецепт 1. Тушкований гарбуз

Гарбуз різали кубиками, складали в макітру, трусили сахаром або терли замісто сахару цукровий буряк. Тушкували в печі, розтирали м’ялом і їли сам гарбуз або коли був хліб, то намазували на скибочки і їли мазанку.

Рецепт 2. Каша гарбузова з пшоном

Пшоно в печі одварювали й додавали гарбуз (його пекли у печі або сирий терли на терку), добавляли в макітру жиру, цукор, усе розмішували і ставили у піч – до готовності.

Рецепт 3. Печений гарбуз

Коли не було ні пшона, ні цукру, то половинки гарбуза пекли в печі, клали на тарілку і ложками печений гарбуз їли.

Ось так – просто і смачно. Але як же болять оті слова – «коли був хліб», «коли не було ні пшона, ні цукру»… Тому нехай у кожній українській хаті будуть усі багаті – і на хліб, і на гарбузи, і на пшоно, і на цукор, і на кашу з молоком, і на щастя з добром!https://rada.info/upload/users_files/04412225/1ac079486d9ff178eae4b3b9d727f328.jpgФото без опису