Онлайн-проєкт «Бережемо та популяризуємо народні традиції» триває. У рубриці «Збережемо традиції предків: випікання паски та орнамент писанки Чернігівщини» пропонуємо до вашої уваги рецепт великодньої випічки від господинь із Комарівської ТГ – більшою мірою класичний, але дещо осучаснений.

Українська паска

Для її приготування потрібно взяти 750–800 г борошна, 220 мл теплого молока, 10 г сухих дріжджів, яйце, яєчний жовток, 250 г цукру, 100 г вершкового масла, 30 г олії, по 100 г родзинок, цукрової пудри й кокосової стружки, апельсин та сік половинки апельсина.
У глибокій ємності змішати тепле молоко, столову ложку цукру та дріжджі. Перемішати інгредієнти, накрити рушником і залишити на 15 хвилин. Після цього додати яйце, жовток, сіль, цукор, вершкове масло та олію, цедру і сік апельсина, ваніль. Перемішати все вінчиком. Поступово підсипаючи борошно, замішувати тісто спочатку ложкою, а потім – руками доти, доки воно почне добре відставати від рук. Вимішене тісто потрібно знову накрити рушником і залишити в теплому місці на годину.
Далі вмішати в тісто підготовлені родзинки, заповнити форми для пасок на третину й залишити на 10–20 хвилин.
Випікати 40 хвилин у духовці при температурі 160 °C. Готові паски змастити зверху глазур’ю (цукрова пудра + апельсиновий сік) і посипати кокосовою стружкою.Фото без описуФото без описуФото без опису